Eind vorig jaar, op 2 oktober 2024 organiseerde BBD de leden-ALV en het politieke debat. Een uitvoerige verhandeling van die avond valt onder de noemer ‘je had er bij moeten zijn’, maar we zullen hier wat hightights in woord en beeld tonen. De locatie was de kapel van het Sanatorium / Altrecht. Een mooie locatie waar de vorige ALV ook plaatsvond. Hieronder vind je een impressie van de ALV.
Deel 1: leden ALV met goede opkomst
Om te zorgen voor een goede opkomst van de ALV hebben we van te voren bij alle 8000 bewoners van ons verzorgingsgebied flyers in de bus gedaan. Zowel bij leden als niet-leden. Dit zorgde voor een mooie opkomst van 38 leden (exclusief bestuur en andere sprekers). Dit aantal zou later bij het publieke debat veel verder oplopen overigens. Voorzitter Paul opent de avond en stelt iedereen voor die er is (en niet is). Van wijkmanager tot bestuursleden.
Gemeente, Monuta-terrein, Fivoor, zusterflat en Altrecht
We begonnen met een terugblik op het jaar 2023/2024. Paul blikt terug en schetst een beeld van de activiteiten van de BBD. Zo zijn er structurele contacten geweest met de (wijk)wethouder en wijkmanagers. Ook is er regelmatig overleg met de gemeente over verkeer en onderhoud en ruimtelijke ordening. Ook zijn we goed in contact met de wijkmanagers en diverse wethouders, wat het overleg en de samenwerking heeft versterkt ten gunste van onze wijk!
Het hoekje Joost van den Vondellaan 61 (ook bekend als Monuta-terrein) werd gemonitord en actief met de buurt meegedacht en geholpen om de participatie te stimuleren. Er is inmiddels een convenant met de buurtbewoners ondertekend, wat bijdraagt aan een constructieve samenwerking rondom de verdere ontwikkelingen op deze locatie. We benadrukten het belang van open communicatie tussen stakeholders en inwoners. Ook houden we de plannen voor de bouwwerf aldaar in de gaten.
Uiteraard kwam ook het Sanatorium, Altrecht en Fivoor voorbij. Dit blijft een belangrijk aandachtspunt, waarbij het onderscheid tussen forensische en beperkende zorggroepen centraal staat. Vanuit de zaal werd ook gevraagd naar de status van de plannen voor 53 appartementen naast de zusterflat aan de Schermerslaan (Van Lisman). Daarnaast zijn er contacten onderhouden met Altrecht, onder andere over assetmanagement daar er ook (kleinere) verbouwingen op stapel staan.
De situatie rond het Kunstenhuis aan de Egelinglaan blijft zorgelijk. Er is nog veel onduidelijkheid over de toekomst, en het zou een groot gemis zijn als deze ontmoetingsplek voor de wijk verloren gaat. De zaal deelt deze zorgen. We hopen dat de gemeente het belang voor ogen houdt. Zie ook de Zeister Omgevingsvisie 2023-2026 waarin ze reppen over: “Waarden, onder andere: Ontmoeting. Voor de buurt Patijnpark én zeker ook voor de rest van Zeist is het Kunstenhuis een culturele ontmoetingsplek waar mensen hun artistieke talenten kwijt kunnen en geïnspireerd worden.” – blz 96.
ZAM, Staatsliedenkwartier en maaibeleid
Het dossier ZAM (voormalig Shell tankstation en garage) kent een voorlopig gelukkig einde. Er was veel protest tegen de komst van 23 Humanitas VG6 & VG7-patienten (ernstige psychische en/of gedragsproblemen door verstandelijke berperking met intensieve begeleiding) wat als erg heftig werd gezien qua parkeerdruk, patienttype in een kinderrijke wijk tegenover een basisschool. Dankzij de goed georganiseerde buurtbewoners is het oorspronkelijke plan herzien, wat een belangrijke stap vooruit betekent voor de wijk. De projectontwikkelaar heeft de plannen teruggetrokken en gaat nu voor 36 beneden-bovenwoningen.
Ook volgen de plannen voor de grote verbouwing van het Staatsliedenkwartier tijdens diverse bijeenkomsten. We hebben gepleit voor een integrale aanpak en de context (bijvoorbeeld het laden en lossen probleem bij de Jumbo). Helaas wil men niet de context zoals Biga en de Jumbo meenemen in het project.
Over de bermen en het maaibeleid zijn de meningen verdeeld in de zaal: sommige bewoners vinden het aantrekkelijk, terwijl anderen er minder enthousiast over zijn. Voor fietsers wordt het zo ook lastiger. Bewoners ervaren (o.a. de Sanatoriumlaan) als steeds krapper en onoverzichtelijker, met als suggestie om een extra rand langs de weg plat te maaien. Er is sprake van een wens voor verkeersbeperkende maatregelen, maar de zaal uitte ook onvrede over de vele aanpassingen.
Verder hebben we gekeken naar uitbreiding van het bestuur omdat er ook uitstroom is. Het bestuur komt minimaal 4x per jaar bij elkaar en heeft alle dossiers verdeeld onder de bestuursleden. De financiële verantwoordelijkheden zijn succesvol overgedragen van Herman naar de nieuwe penningmeester Jan Jelrik.
Verkeersupdate, aanpassingen en verkeersveiligheid
Snelheidsverlaging op Scharweijdelaan en Panweg
De gemeente wil de Scharweijdelaan en Panweg herinrichten als 30 km/u-wegen in het kader GOW: Gebiedsontsluitingsweg 30 (link). De BBD steunt dit vanwege verbeterde verkeersveiligheid, minder geluidsoverlast en lagere uitstoot, maar plaatst kanttekeningen. We hebben als BBD zorgen over de impact op omliggende straten en de beschikbare financiële middelen. In de zaal werd gevraagd naar de vorm en functie van het snelheidsbeleid. Er is behoefte aan strengere handhaving, al twijfelen sommigen aan de haalbaarheid. Het voorstel voor meer obstakels wordt positief ontvangen, maar stuit op zorgen over de kosten. Ook werd geopperd om handhaving te richten op de 50 km/u-wegen en de 30 km/u-zones ongemoeid te laten.
Tijdens de vergadering benadrukte dossierhouder BBD verkeer Bart dat striktere handhaving en obstakels gewenst zijn, terwijl sommigen handhaving op de huidige 50 km/u effectiever achten. De rotonde bij De Dreef blijft in de praktijk niet ideaal (‘om de haverklap incidenten’ en ‘op papier klopt het vast, maar in de praktijk niet’) en bewoners noemen de Scharweijdelaan een ‘racebaan’, met het voorstel om lage drempels te plaatsen.
Aanpak verkeersonveilige locaties vordert langzaam
De inrit van de Sanatoriumlaan krijgt een drempel en de kruising Van der Merschlaan – Egelingenlaan wordt mogelijk heringericht. Ook zijn gesprekken met de gemeente gaande over de kwaliteit van verkeersdrempels en trottoirs. Bewoners vroegen om terugkeer van de drempel en/of 30 km/u-logo aan het begin van de Sanatoriumlaan als je vanaf de Utrechtseweg binnen komt zeilen. De BBD blijft in overleg met de gemeente om de verkeersveiligheid in de wijk verder te verbeteren. Goed nieuws is dat de herbestrating in de wijk is afgerond.
Penningmeester Herman neemt de cijfers door en de kascommissie bestaande uit Virgil en Theo Paul (zie z/w foto’s boven) worden bedankt voor hun inzet en controle. Een nieuwe vrijwilliger, Michiel, meldt zich aan zodat de kascommissie kan doorstromen. Er waren nog wat vragen vanuit de zaal, maar de balans werd goedgekeurd en de ALV stemt in met herbenoeming van de kascommissieleden. Over leden gesproken: de penningmeester rapporteert een groei in het aantal leden!
Wisselingen in het bestuur
Na vele jaren bij de BBD verlaten drie bestuursleden ons: Jeroen, Pascal en Herman. Recent hebben we gelukkig Jan-Jelrik erbij gekregen als nieuwe penningmeester en aanvulling is altijd welkom! We bedanken ze voor hun inzet voor de wijk! Pascal kon er helaas niet bij zijn die avond, maar ook hij ontving een boeket bloemen.
Rondje langs de dossiers, rondvraag en WVTTK
Zoals jullie allicht van ons weten; we werken al enkele jaren rondom dossiers. Ook op de ALV gingen we langs een aantal actuele dossiers zoals het Sanatorium en het Sanatoriumbos (tip uit de zaal: laat Altrecht met een gebiedsvisie komen), groen en verkeer en verkeersveiligheid. Omtrent dat laatste ontvouwde zich een leuk interactief gesprek waarbij duidelijk werd dat het soms lastig is in de dynamiek inwoners, politiek en wensen tot realistische kaders te komen. Ook de energie-transitie kwam voorbij. BBD volgt dit op de voet maar heeft er vooralsnog geen actieve rol in. Althans… de samenwerking met Het Groene Huis geeft hier onder meer invulling aan.
Tijdens de rondvraag wijst Paul nog op het belang van de BuitenBeter-app om meldingen te doen en waar de gemeente echt wat mee doet. Uit de zaal komt de vraag of er voldoende AED’s in de wijk zijn. Er wordt aangevuld dat er recent een nieuwe AED is geplaatst op Roggeakker 71 in de nieuwe buurt Zeister Enk. Ook de hoge grondwaterstand komt ter sprake, waarbij bewoners hun zorgen uiten over de mogelijke impact. Verder wordt de mogelijke verkeersdrukte en parkeerdruk rondom het nieuwbouwproject Eikenstein genoemd, met name voor inwoners van Roggeakker. Jeroen licht toe dat deze punten worden meegenomen in het overleg met wethouder Laura. Om 20:07 wordt de ALV afgesloten en maakten we ons op voor het 2e deel van de avond: het politiek debat!
Deel 2: Politiek debat Zeist met pittige topics!
Na de leden-ALV was de inloop voor het politiek debat. Het verslag hiervan lees je hier.